Je cellen hebben water, zuurstof en verteerde voeding nodig. Om hun werk te kunnen doen en je energie te geven. Ze willen geen afvalstoffen in hun buurt want die hinderen hun werk. Vuilnis in het lichaam is de grootste oorzaak van ziekten en klachten bij ons in het Westen. Zoals vermoeidheid, allergieën, artritis, jicht, overgewicht, ontstekingen,…
Afvalstoffen ontstaan juist als je dingen niet verteert. Voeding maar ook ervaringen en emoties. Wat je meemaakt, heb je ook te verwerken.

Wat heb je nodig om alles te verteren en dus om meer energie te hebben?

Sappen en enzymen
Je ruikt iets lekkers en je krijgt het water al in de mond. Speeksel en maagsap bevatten enzymen die voeding ‘koken’ of splitsen in kleine deeltjes. Ze zijn als een sleutel op een slot. Alleen met de nodige enzymen kan je voeding worden verteerd. Ze werken ook in de dunne darm, in sappen zoals darmsap, pancreas-sap en gal-sap. Enzymen worden in hun splitswerk geholpen door tal van vitaminen (zoals vitamine C) en mineralen.
Sommige stoffen remmen echter de werking van enzymen: chemische bestrijdingsmiddelen, bewaarmiddelen en kleurstoffen, veel antibiotica, verontreinigde lucht,… Gevolg: de voeding wordt maar gedeeltelijk verteerd en blijft achter als afvalstoffen.

Neergaande beweging
En dan is er nog de peristaltiek: tal van spieren werken in de hele vertering. Je maakt het eten al fijn door te kauwen en ook de maag kneedt het eten; dan schuift het verder naar beneden. Het wordt verder verteerd in de darmen en de rest gaat eruit. Ideale stoelgang komt vlot en 1 maal per dag.

Ontspanning
Ze lijden alle drie onder stress. Stress zit dus niet tussen je oren, het heeft een grote invloed op de spijsvertering. Je kan een droge mond krijgen, minder maagsap, winderigheid, constipatie enz.

Kruiden
Naast methodes om te ontspannen, zijn er kruiden om je vertering te verbeteren. Veel kruiden zijn bekend, zoals gember en kurkuma…. Dit is dus de gelegenheid dus om je een minder bekende remedie voor te stellen, uit Ayurveda: triphala.
Deze drie vruchten zorgen voor een goede vertering: de nodige sappen, werking van enzymen en neerwaartse beweging