Gezond eten met kruiden, gezond afvallen

Ayurveda bij gezondheidsklachten

We zijn gewoon om veel zoet te eten. Het is de lekkerste smaak maar zeker niet de enige om van te genieten. Voor mij ging een wereld van smaken open toen ik Ayurveda leerde kennen. Vooral door de kruiden die ze gebruiken. Niets van voedingswaren wordt uitgesloten. De kunst is alleen te ervaren wat goed is voor jou en in welke hoeveelheden.

Er is meer dan peper en zout

In de plaats van zeezout kan je Himalayazout gebruiken. Het is ongeraffineerd en zowel geschikt voor in de keuken als om een neusspoeling te doen (zie behandelingen die je zelf kan doen)

Kruiden die met een K beginnen

Mensen zeggen mij soms dat ze enkel kruiden willen gebruiken die bij ons worden gekweekt. Dat is hun goed recht maar persoonlijk vind ik dat ze veel missen. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan onze kruiden. Ik vind Provençaalse kruiden ook heel lekker.

Tal van kruiden beginnen met een k: kurkuma, komijn, kardemom, kruidnagel, kaneel… Toevallig zijn die licht verwarmend, alleen koriander is hierop een uitzondering.

Veel verwarmende kruiden zoals gember en kardemom hebben meer zon in zich dan wij hier in België krijgen. Peper groeit trouwens ook niet bij ons. Toen ik het voor het eerst aan een boom zag in het Zuiden van India, liep ik warm van verwondering.

Het heeft allicht te maken met mijn liefde voor de wereldkeuken. In Azië strooien mensen geen kruiden OP hun eten als het klaar is, ze bakken de kruiden mee in olie. Zo wordt de smaak ervan beter opgenomen en gemengd in het hele gerecht. Dat is ook zo voor kitchari, een ideaal wok-gerecht met rijst, mungbonen en kruiden.

peper

Recept kitcharie: licht verteerbaar en voedzaam

Mung dal lijkt op gele linzen maar het zijn gepelde en gespleten gele bonen. Je vindt ze bij de Indiër. Het gerecht is ideaal als je wat orde op zaken wil stellen voor je maag. Het is licht en toch geeft het een voldaan gevoel. Het recept, met hoeveelheden per persoon.

Je laat een kopje vol mungbonen vooraf twee uren weken. Je giet wat olie in een pan en verwarmt er komijnzaad, fijngemaakte kruidnagels en kaneelpoeder in. Je verhoogt het vuur, strooit er gesnipperde ui, gember, peper, koriander, kurkuma en kardemompeulen bij en bakt alles lichtbruin. Dan kunnen de rijst (2 kopjes) en de geweekte gele bonen erin. Je zet de ingrediënten ruim onder water (600 ml) en laat alles gaar koken. Geef de kitcharie nog wat tijd om uit te dampen en roer hem om. Knabbel tijdens het eten de zwarte kardemomzaden uit hun peulen voor een warm gevoel.

Je kan ook groenten toevoegen aan de kitcharie en ze mee laten stoven. Of je kan er een maaltijdsoep van maken.

 • Kaas
 • Eieren
 • Ijs
 • Yoghurt
 • Zure room
 • Alcohol
 • Koffie
 • Snoep
 • Tabak
 • Zwarte thee
 • Zwarte peper
 • korianderblad, kurkuma en uien
 • kruidnagel of kardemom
 • komijn of gember
 • koriander en kardemom
 • kauwen op ¼ theelepel komijnzaadjes of 1 à 2 kardemomzaadjes
 • nootmuskaatpoeder met kardemom
 • droog gemberpoeder
 • kalmoeswortel of selderijzaadjes
 • gember

kurkuma

Kurkuma in de kijker

Kurkuma of geelwortel is een okergele wortel uit de gemberfamilie. Het poeder geeft je meer eetlust en verbetert de vertering.

Kurkuma is bitter en scherp van smaak. Het verwarmt, vermindert afvalstoffen, overtollig vet en oedeem. Dit kruid staat bekend als een sterke antioxidant. Het zuivert het bloed en verzorgt de lever. Geelwortel is een natuurlijke ontstekingsremmer. Goed tegen acne en puistjes, voor een stralende huid. Kurkuma beschermt de hersenen en de lever tegen schadelijke gevolgen van alcohol.

Je vindt het ook gemengd met zwarte peper voor een betere opname.

 

 

Gezond afvallen - gezond vermageren

Wil je afvallen?

Te veel gewicht (voor jouw natuur) is volgens Ayurveda een teken van onbalans. Met het juiste advies kan je dit evenwicht helpen te herstellen. Wil je begeleiding om de ‘richtlijnen’ ook toe te passen? Dat kan in coaching-gesprekken. Zie 'life coach'.

We pakken de oorzaak van extra kilo’s aan. Ik vertrek dus niet vanuit een berekening van BMI, calorieën, kilo’s en cm. Het feit dat meisjes bij een missverkiezing gemiddeld 1.75m groot zijn, 50 kg wegen en maat 34 hebben, vind ik trouwens heel zorgwekkend. Ondergewicht is het gevolg van minder te eten dan je lichaam nodig heeft.

Verlangen naar eten is een goed teken. Een goede eetlust hebben is gezond. Wie zin heeft in eten, heeft goesting om te leven. Als je jezelf eten ontzegt, zal je er nog meer naar verlangen.

Dieet komt van het Griekse woord ‘diatia’. Het betekent leefregel voor voeding en drank om weer beter te worden. Althans in de tijd van Hippocrates.

Nu betekent een dieet volgen meestal opletten op calorieën enz. Sommige diëten hebben echter een averechts effect. Je stofwisseling vertraagt en je slaat vetreserves op. Uiteindelijk weeg je na het dieet soms meer dan ervoor. Ken je dit jojo-effect? Het idee is om daarmee te stoppen.

Ik zoek met jou uit welke voeding bij je past. Misschien zijn er aanpassingen nodig. Ik zal je enkele voorstellen doen op maat. Als je met de tijd merkt dat je er goed mee bent, hoef je geen speciale dingen meer te doen. Je kan elke dag weer kiezen voor de voeding die bij je past.

Een dieet is dan niet tijdelijk. Het wordt een gezonde manier van eten en leven. Gezond voor jou. Want wat gezond is voor jou, is daarom niet zo gezond voor iemand anders.

Een andere kijk

Minder wegen is voor mij geen doel op zich. Het doel is, weer in evenwicht te komen. Daarnaast wil je misschien een andere relatie met voeding en met jezelf. Je leert jezelf te waarderen in plaats van te bekritiseren. Dus zet de weegschaal maar opzij en ruim alle kleding op die spant.

Ontspanning helpt