Een link met iriscopie

In poëtische woorden zijn de ogen de spiegel van de ziel, maar ze spiegelen ook je hele lichaam. Een iriscopie-expert kan hieruit heel wat aflezen. Men gaat ervan uit dat je iris, het gekleurde deel van het oog, alle organen weergeven. Een professional kan er opvallende dingen in zien: vlekken, stralen, ‘schilferranden’, kloven, lacunes, kleurverschillen, enz., maar ook in je pupil en zelfs in je oogwit.
Onmiddellijk rond de pupil ligt het gebied dat de maag en darmen weergeeft. Een gekartelde rand rond deze zone toont het zenuwstelsel. Je kan deze ‘zenuwkronkel’ zelf zien met een vergrootglas.

Gevoelig voor vocht en slijmvorming
Volgens iriscopie heeft het type met blauwe ogen aanleg voor een trage vertering. Door onvoldoende verwerking ontstaan er afvalstoffen en te veel slijmvorming. Hun immuunsysteem wordt overbelast. De lymfekanalen raken gemakkelijker verstopt. De slijmvliezen raken vlugger ontstoken.
In de luchtwegen krijg je dan bijvoorbeeld verkoudheden en verstopte sinussen. Ontsteking van de slijmvliezen zie je ook urogenitaal (blaasontstekingen) en aan de binnenwand van maag en darmen.
Dit ‘lymfatische type’ – zo heet het type met de blauwe ogen – is gevoeliger voor verzuring. Afvalstoffen worden vaak in de spieren gedumpt en wachten daar op verwerking. Dit type heeft meer aanleg voor artritis of reuma, met stijve en pijnlijke spieren.
Of de huid probeert de afvalstoffen naar buiten te werken. Met psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen met uitslag als gevolg.
Deze mensen krijgen de raad om zuivel te vermijden en de lymfe te zuiveren. Door massage en intensief sporten komt de lymfe in beweging. Dit zijn adviezen in Ayurveda voor het kapha-type, dat extra gevoelig lijkt voor verzuring. Wat logisch is, dit type is het zwaarst. De gevoeligheid voor zwaarte en vocht maakt dat de vertering eerder zal vertragen, met afvalstoffen als gevolg. Hierdoor wordt het immuunsysteem overbelast.
Verstopping van de lymfe, veel slijmvorming. Het kapha-type (meest aardse, zware) is hier het meest gevoelig voor, maar elk type kan klachten krijgen door vervuiling.

Snel te heet
Als pitta-type -met een vurig temperament- moet je in de eerste plaats hitte in toom houden.
Volgens de iriscopie kan het type met groene ogen (of een gemengde oogkleur) gevoeliger zijn voor een slechte werking van de lever en galblaas. Het kan meer aanleg hebben voor hart- en vaatziekten dan de andere types. De vetstofwisseling verloopt soms moeilijker, met als gevolg veel cholesterol en vetten in het bloed.
Daarom zijn verhitte oliën en varkensvlees af te raden. Net als koffie, geraffineerd zout, geraffineerde suiker en alcohol. Hitte kan op de lever slaan en bij te veel alcohol agressie uitlokken. Dit orgaan bevat heel veel bloed en raakt snel verhit, zeker bij uitdroging. En alcohol – ook vuurwater genoemd – droogt uit. Een alcoholvrije party duurt het langst, ongeacht je type.

Vaker tekorten
Vooral een vata-persoon (te eenvoudig gezegd windtype) is gevoelig voor tekorten. Volgens de iriscopie kan het type met donkerbruine ogen last hebben van een gebrekkige opname van voedsel en mineralen. De kans op stressringen is hier groter. Het zijn volledige of stukken bogen, verspreid over de iris en veroorzaakt door te veel stress. De kunst is dan om tekorten aan mineralen – vooral magnesium en calcium – aan te vullen.
Het type heeft meer dan de andere neiging tot bloedarmoede, een slechte circulatie en tekorten. Er kan ook behoefte aan bepaalde stoffen ontstaan in het klierstelsel, met name de hormoonklieren.
Herken jij jezelf in dit type? Je hebt gevoelige zenuwen en wordt gemakkelijk afgeleid door impulsen van buitenaf. Wind die buiten waait of binnen in jezelf. Concreet betekent dit bijvoorbeeld niet kunnen slapen, zenuwachtigheid, overprikkeling, hyperactiviteit van de zenuwen.
Denk eraan dat deze klachten niet alleen voorkomen bij het vata-type (het meest fijne en beweeglijke). Alle types kunnen er last van hebben als ze uit evenwicht zijn. Met de jaren komt dit soort klachten steeds meer voor. Naarmate mensen verouderen, drogen ze uit. Dat kan je merken aan een kleiner gestalte, een drogere huid en rimpels. Ayurveda heeft dan ook heel wat middelen om langer jong te blijven.